Informacije

  V tattoo studiu Novo mesto uporabljamo naravna rastlinska barvila v namen poslikave telesa (kana in jagua), terapevtske poslikave (kana), barvanje las (kana, indigo, sena, amla in hibiskus) in nege lasišča ter las (sena, amla, shikakai). Za poslikave telesa, barvanje in tretmaje las uporabljamo samo prah ekološko pridelanih rastlin, kakovosti body art, podjetja Etnobotanika, ki ima pridobljene vse ustrezne certifikate kakovosti in ustreznosti. V studiu izvajamo tudi razne delavnice in izobraževanja na temo naravnih rastlinskih barvil, poslikav in barvanja las. Vsi razpisani termini delavnic, lokacije, cene in teme so objavljene pod rubriko delavnice.

  KANA

  Zgodovina uporabe kane je stara več kot 5000 let. Njena uporaba je omenjena že v sirskih in egipčanskih zapisih. Skozi celotno zgodovino je bila prisotna v perzijski kulturi, indijski kulturi, muslimanski kulturi (Le ti jo poznajo kot zdravilno rastlino preroka Mohameda, ki si je barval brado.), židovski kulturi in se je počasi širila še na ostala področja.

  Kana se je uporabljala za barvanje tkanine, volne, usnja, za barvanje las, nohtov, poslikavo rok, nog in ostalih delov telesa, v zdravstvene in terapevtske namene, v obredne namene, poročne poslikave, terapije, poslikave otrok, poslikave v namen zaščite in sreče,...

  Z razvojem trgovine se je uporaba kane razširila tudi na zahod. V 19. stol je bila Evropa velik odjemnik kane, saj so ženske, ki so poslušale pripovedi raziskovalcev o lepoti in zapeljivosti tujih žensk, hrepenele po eksotiki z vzhoda. V začetku 20. stoletja je barvanje postalo zelo popularno tudi v ZDA. V tem času je Egipt na veliko trgoval s kano, trgovske razdalje so bile za tedanje razmere velike, zaloge kane so bile omejene in kana je na sami poti izgubljala na kakovosti. Da pa bi zahodnjakom ponudili čim bolj intenzivno barvo, so trgovci z vzhoda pričeli kaninemu prahu dodajati kovinske soli in druge kemikalije, proizvajalci pa pri nadaljnji obdelavi kane razna kemična barvila. Vsi ti dodatki so ob dotiku s kožo lahko povzročili hude alergije in reakcije. Kana je kmalu dobila negativen sloves in začele so se širiti govorice, da je škodljiva za lasišče, da je nevarna in strupena. Vse to absolutno NE DRŽI, čista kana brez primesi je zdravilna rastlina (uporabni so vsi deli rastline), ki izjemno neguje lase in lasišče, odpravlja prhljaj, zmanjšuje izpadanje las, odpravlja glavobole in celo migrene, deluje protibolečinsko, protiglivično, krepi imunski sitem, cvetovi krepijo srce in ožilje, njeni oljni parfumi pa delujejo pomirjevalno.

  Kanin pigment se imenuje lavson, ki poleg raznih maščobnih kislin in tanina, nastane v žilah listov kane. Največ lavsona je v mladih kaninih listih. Koliko lavsona je v listih kane je odvisno od kvalitete zemlje, področja rastišča in od klimatskih razmer (tropski in subrtopski pas, minimalno 25°C), zato poznamo različno kvaliteto kane. Najbolj znana področja namensko gojene kane so v Maroku, Jemnu, Pakistanu in Indiji.

  Kana je nekoliko večji grm. Obiranje kane poteka 2x letno in sicer april – maj in oktober – november. Mladi lsiti kane se oberejo, posušijo in nato zmeljejo v prah. Prah se 3x preseje s čimer se dobi puder body – art kakovosti. Body – art je oznaka za najboljšo kakovost rastlinskega pudra, brez vsakih primesi. Za barvanje las in poslikave v našem salonu uporabljamo izklučno pigmente kvalitete body – art.

  Kana ima le eno barvilo – lavson, naravni pigment oranžno – rdeče barve. Različni odtenki kane ne obstajajo, zato bodite pozorni ko vam police ponujajo različne odtenke kane! Komercialne kane (rjava, blond, črna kana,...) nastanejo z dodajanjem sintetičnih barvil, kovinskih soli, bakrove soli, PPDja, ki pa lahko povzročajo neželjene reakcije in alergije!

  KAKO DELUJE KANA OZ. NJENO BARVILO LAVSON

  Lavson ima zaradi svoje strukture molekule sposobnost vezave s proteini v naši koži, nohtih in laseh. Ta vezava je tako popolna (počasi penetrira v kožo ali las), da ne poškoduje strukture las, nohtov in kože, ravno nasprotno, lavson jo oplemeniti in ojača. Lase naredi debele, močne in svilnate. Barvilo lavson se spoji z našim barvilom (melanin) v laseh ali koži ter ga oplemeniti s svojim oranžno-rdečim odtenkom, zato pri barvanju las in poslikavi kože s kano nikoli ne dobimo enake barve pri dveh različnih osebah. Barva las ali intenzivnost poslikave je odvisna od naravne barve vašega lasu ali tena, kvalitete kaninega pudra in pripravka ter od mesta poslikave na telesu. Končna barva las barvanih s kano ali poslikave telesa je vidna in stabilna po 48 urah, ker lavson zaradi oksidacije in vpliva sončne svetlobe spreminja barvo – temni. Barva kane kakovosti body – art se ne izpira in ne bledi.

  POSLIKAVA S KANO

  S kaninin pudrom body – art kakovosti se izdelujejo tudi poslikave kože – mehendi.

  Kana ima izredno visoko frekvenco in zdravilne učinkovine, zato se z njo izvaja tudi terapevtske poslikave. Kakšno poslikavo, blagoslov in simbol posameznik potrebuje prepoznamo ob stiku z njegovim energetskim poljem. Tako ustvarjeni simboli in poslikave imajo svojo moč in delujejo kot prehod med zavednim in nezavednim svetom, lahko so tudi orodje za duhovno rast, predelovanje starih vzorcev, vzpodbudo na vaši poti, poslikava nosečniškega trebuščka prinaša blagoslov in srečo ob porodu... Lahko so le okrasitev za posebno priložnost, obrede, zaključne zabave.

  Poslikava s kano je v vsakem primeru priklic blagoslova in zaščita pred zlom, danes pa tudi vse bolj prepoznavna in popularna. V našem studiu vam nudimo raznolike poslikave s kanino pasto.

  INDIGO

  Indigo je rastlina z modrim barvnim pigmentom. Indija je najstarejši center pridobivanja tega barvila. Uporabljal se je za barvanje bombaža, volne in svile.

  Poleg barvila ima indigo še druge zdravilne substance in je po ayurvedi uvrščena med zdravilne rastline.

  Z indigom si lahko barvamo lase. Najboljša uporaba in učinek je v kombinaciji s kano, ker se barvilo indiga – indigotin veže na barvilo kane – lavson. Tako dobimo različne odtenke rjave barve (odtenek je odvisen od razmerja). Več kot je kane, bolj rdečo rjavo barvo dobimo, več kot je indiga, bolj bo barva temno rjava.

  Za barvanje las v studiu uporabljamo le body art kakovost indigo prahu.

  SENA

  Sena je rastlina z zlato rumenim barvnim pigmentom.

  Sena je prav tako uvrščena med zdravilne rastline. Je odličen negovalec las. Lasem daje volumen , prožnost, svilnat otip (regenerator) in zlati lesk. Preprečuje in odpravlja prhljaj in glivična vnetja. Seno se lahko uporablja kot masko ali kot barvilo za lase.

  Pri barvanju lahko uporabimo le prah sene, ki nam bo dala zlati lesk in poudaril našo naravno barvo ali prikril morebitne sive lase. Seni lahko dodajamo kano ali/in indigo in s tem reguliramo odtenek zlato rumene barve.

  Za barvanje in nego las v studiu uporabljamo le body art kakovost seninega prahu.

  AMLA

  Amla ali indijska kosmulja je zdravilna rastlina. Amlini plodovi imajo antivirusno in antimikrobno delovanje, je močan antioksidant bogat z vitaminom C, tanini, flavonoidi, lipidi in esencialnimi olj. Puder body art kakovosti se lahko uporablja za odpravljanje problemov z lasiščem, nečisto kožo in za napitke. Pri uporabi na laseh, le ti postanejo bolj prožni in močni, zmanjša pa se tudi izpadanje las. Poleg tega lasje postanejo svilnati in bleščeči, lasišče pa čisto in zdravo.

  Amla se meša tudi z ostalimi barvili (kana in indigo) kadar želimo dobiti rjave odtenke las.

  Za barvanje in nego las v studiu uporabljamo le body art kakovost amlinega prahu.

  HIBISKUS

  Najbolj znana uporaba hibiskusa je v raznih čajnih pripravkih. Hibiskusovi cvetovi vsebujejo veliko količino vitamina C, flavonoide, encime in eterična olje, zato so močan antioksidant.

  Hibiskus se uporablja tudi v kozmetiki saj vsebuje AHA kisline in se zaradi tega imenuje tudi rastlina botox. Substance hibiskusa povečajo vlažnost in izboljšajo prožnost, delujejo protivnetno in zmanjšujejo rezširjene pore, preprečujejo izpadanje las, predčasno sivenje, prhljaj in cepljenje las.

  Za nego las ga uporabljamo kot oblogo ali barvilo v kombinaciji s kano, ko želimo okrepiti rdečo barvo kane.

  Za barvanje in nego las v studiu uporabljamo le body art kakovost hibiskus prahu.

  SHIKAKAI

  V hindujščini ime pomeni plod za lase.

  Shikaka je naraven šampon, ki vzdržuje vaš Ph lasišča in s tem omogoča normalno delovanje le tega in ne odstranjuje zaščitne maščobne obloge na laseh in lasišču, vsebuje vitamin C, A, D in K, odpravlja prhljaj, hrani lasne mešičke in deluje kot regenerator.

  V našem studiu vam nudimo kakovostna rastlinska barvila, vam svetujemo glede izbire in priprave, izvajamo tretmaje las in lasišča in vam nudimo terapevtsko poslikavo s kanino pasto.

  O našem studiu

  Dolgoletno delo na vseh omenjenih področjih mojega zanimanja mi omogoča, da se vam posvetim 100% na vseh ravneh, vam pomagam pri pravilni izbiri motivov in dodelavi le teh, vam iskreno in konstruktivno svetujem in vam ustvarim unikaten tattoo ali le začasno poslikavo, ki vam bo dobro služila na vaši poti. Tattoo je že zapisan na koži, z mojo pomočjo ga le odkrijemo. Več o mojem delu vam bo razkrila spletna stran ali me obiščite v studiu. Toplo vabljeni v moj ustvarjalni svet.

  Tattoo Studio Novo mesto / Glavni trg 14 / 8000 Novo mesto
  Tel.: 00386 41 585 309 / info@tattoo-nm.si

  Tattoo Studio Novo mesto
  Glavni trg 14 8000 Novo mesto Slovenija